Stemmerettens bursdag 11. juni

11. juni er det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. Dagen feires med arrangementer over hele landet. I Oslo inviteres alle til gratis bursdagsfest utenfor Stortinget, med kake og sang, selveste Fantorangen og festkonsert med Sisi & Nosizwe, Mari Boine og Bigbang.

Det blir folkefest på Eidsvolls plass klokken 15.00 - 18.00. Konfransier: Linn Skåber. Les mer om artistene.

  • Kl 15.00-15.30 blir det åpningstaler ved statsminister Jens Stoltenberg og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen. Stortingets presidentskap og parlamentariske ledere deler ut bursdagskake. Bursdagssang ved Kvindelige Studenters Sangforening.
  • Kl 15.30-16.30 blir det show med Fantorangen. Fantorangen intervjuer Norges første og hittil eneste kvinnelige statsminister, Gro Harlem Brundtland. Skijentene kommer! Unge dansere og musikere opptrer. Prosesjonstog hyller stemmerettsforkjemperne.
  • Fra ca kl 16.30-18.00 blir det gratis festkonsert med Sisi & Nosizwe, Mari Boine og Bigbang.

Du kan delta i et prosesjonstoget som hyller stemmerettsforkjemperne. Se informasjon her. Prosesjonstoget ankommer Eidsvolls plass ca kl. 16.30, og det blir appeller ved representanter for kvinnesaksorganisasjonene.

Regjeringen og Stemmerettskomiteen har ansvaret for feiringen i Oslo. Oslo Musikkråd og AKKS står for gjennomføringen.

Velkommen!

Finn arrangementer i ditt fylke på våre nettsider: http://stemmerettsjubileet.no/arrangementer.

Om artistene

 

Mari Boine

Mari Boine er en fremtredende norsk-samisk world music-sangerinne og musiker. Spesielt kjent  er hun for å ha fornyet joik, samt modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner. Hun har vunnet flere Spellemannspriser og Nordisk Råds musikkpris, og ble i 2009 utnevnt til ridder av 1. Klasse av St. Olavs orden for ”sitt allsidige kunstneriske virke”. 

 

Bigbang

Bigbang er et erfarent norsk rockeband, og har siden de startet opp i 1992 hatt stor suksess og gitt ut åtte album. Bigbang har hatt mye suksess med låter høyt på norske hit-lister, og har blitt mye spilt på norsk radio. Kanskje aller best kjent er de for låtene ”Girl in Oslo”, ”Wild Bird” og ”Oslo Bowl”.

 

Sisi

Tidligere kjent som korist for bl.a. PaperBoys, Madcon, og Admiral P. Sisis debutsingel ”Stay”(2011), feat. Nosizwe, ble umiddelbart ble en hit og har mottatt strålende kritikker i media. Det har også dennes nylige utgitte singel ”Last Time”.  Sisi er også kjent fra programmet ”Stjernekamp” på NRK. Albumaktuell i 2013.

 

Nosizwe

Etter mange år i bransjen går Nosizwe egne veier som soloartist. Med en blanding av voksne klanger og modne tekster – med et fyrverkeri av energi og rampestreker, tar hun publikum med til steder de ikke har vært før.
Hun har sammen med produsenten SoulBase utviklet en særegen musikkstil som både er tidsriktig og tidløs på en gang. Nosizwe er en kruttønne på scenen som virkelig vet å ta et publikum med storm.

 

Andrea Dahle

Andrea flyttet til Oslo etter videregående skole for å satse på musikken, og hun har oppnådd mye på kort tid.  Har med låtene ”Seeds”, ”Buckle up” og ”City Lights” fått mye spilletid på norsk radio, og hun slapp tidligere i år  EPen ”Cars”.
Andrea Dahle har toppet listene på NRK Urørt i lang tid, og har opptrådd på flere musikkfestivaler. Hun skriver både tekst og melodi til egne låter, og sammen med produsent Henrik Moy Askildsen utvikler hun musikk om har blitt godt kjent for sitt særegene uttrykk.

 

Kvindelige Studenters Sangforening

KSS er det offisielle kvinnekoret ved Universitetet i Oslo. Som verdens eldste akademiske kvinnekor (stiftet i 1895) har KSS spilt en viktig rolle, både for universitetet og for kvinnesaken, samtidig som koret har fått sin plass i musikkhistorien med sine musikalske prestasjoner og uroppføringer. KSS har også vært en sentral del i livene til hundrevis av studiner.

 

Stemmerettsuka

11. - 20. juni arrangeres Stemmerettsuka. Den blir markert fordi stemmeretten har bursdag 11. juni, og fordi 20.juni er fødselsdagen til stemmerettens forkjemper, Gina Krog. Denne uka feires stemmeretten rundt om i landet, blant annet i:

 

  • Kristiansand, 11. juni: Jubileumskonsert i Kilden. Kåring av jubileumslåt.
  • Bergen, 11. juni: Festforedrag med Shirin Ebadi og forskerstafett om stemmeretten.
  • Steinkjer, 11. juni: Konferansen ”Arven etter Fredrikke” om Fredrikke Marie Qvam. Kronprinsen kommer.
  • Oslo, 12. juni: Forestilling om Camilla Collett i Slottskapellet.
  • Trondheim, 13. juni: Fredrikke Marie Qvam markeres på NTNU.
  • Flakstad, Lofoten, 14. - 21. juni: Gina Krog feires gjennom en rekke arrangementer. Dronning Sonja åpner Gina-løypa 15. juni.

 

 

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet,  Akersgata 59, Postboks 8036 Dep, 0030 Oslo   |   Tlf: 22 24 90 90, Faks: 22 24 95 15 

E-post: stemmerettsjubileet@bld.dep.no  |  Nettredaktør: Linda Sørfjord |  Ansvarlig redaktør: Maria Brit Espinoza

Kontaktpersoner Stemmerettsjubileet: Kurt Ole Linn, kol@bld.dep.no, 22 24 24 70 

© Copyright 2019 Stemmerettsjubileet 1913 - 2013.